6.6 C
Prague
Neděle, 19 května, 2024
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Změny v českých soutěžích: Poruba si v Polsku nezahraje, dorost Salcburku u nás ano, nad Orlovou zataženo

    Hokejisté Poruby měli už před loňskou sezónou velké plány, že si zahrají nejvyšší Polskou hokejovou ligu i před novou sezónou přistoupili zodpovědně k vytvoření kádru, měli v plánu, že A- mužstvo HC TORAX Poruba 2011 vedená Alešem Flašarem bude hrát nejvyšší polskou soutěž a porubská juniorka bude na licenci Karviné startovat ve 2. lize, kde loni Poruba skončila ve finále skupiny Východ, na hokejkách klubu ze Vsetína, který nakonec postoupil do 1. WSM ligy. Jenže hráči Poruby si nakonec za hranicemi ČR nezahrají a dál budou působit ve druhé lize. Definitivní rozhodnutí padlo na zasedání klubů v polských Katovicích, Polský svaz ledního hokeje si zahraniční klub do ligy nepustil.


    Pro naše severní sousedy by šlo o zajímavé zpestření soutěže, podobně to vnímalo také vedení soutěže. „Přijetí Poruby do soutěže by přineslo samé výhody. Je to klub z mnohem silnější hokejové země, naše týmy by měly možnost srovnání a výměny zkušeností,“ řekl pro polský hokejový web místopředseda Polského hokejového svazu Miroslaw Minkina. Ale pro přijetí Poruby do polské nejvyšší soutěže byly jen dva kluby. RT TORAX Poruba 2011 všechno vyřídil a zdálo se, že už mu k účasti v polské nejvyšší soutěži nic nebrání, jenže chybělo mu to nejdůležitější. Souhlas polských ligových klubů! Porubské vedení napjatě vyhlíželo, kdy se zástupci všech deseti celků elitní polské soutěže potkali v Katovicích, aby rozhodli o účasti, nebo neúčasti Poruby v tamní extralize.


    Výsledek? RT TORAX do polské rodiny přijat nebyl. Jen dva kluby hlasovaly pro jeho přijetí do soutěže, Jastrzebie a Janów. Osvětim s Katovicemi se zdržely hlasování a zbylých šest klubů – Krakov, Tychy, Nowy Targ, Opole, Bytom a Gdaňsk, bylo proti. V Porubě jsou z toho smutní, v příští sezoně 2017-18 budou působit pouze doma ve druhé lize, kde ale bezpochyby budou v roli jasného favorita skupiny Východ a spolu s BK Havlíčkův Brod ze skupiny Střed a jabloneckými Vlky a Buldoky z Řinut, které na slánském ledě trénuje bývalý vynikající hokejista Martin Procházka, k hlavním favoritům o postup do WSM ligy, která se uzavírá a vítěz druhé ligy ČR tak bude automaticky patnáctým účastníkem druhé nejvyšší soutěže u nás.
    Už dřív oznámily svou neúčast ve 2. lize ČR Technika Brno a Klášterec nad Ohří, oba kluby prodaly licenci – Technika do Letňan, kde trenér Totter sází na juniory a Klášterec do Sokolova, který na jaře nezvládl skupinu o udržení a po letech měl druhou ligu opustit. Výkonný výbor ČSLH už schválil obě převedení práv účasti ve třetí nejvyšší soutěži. Baníku a Letcům nic nebrání v tom, aby od září v lize působili.

    Ve 2. lize ČR skupině Střed se představí deset klubů, nečekaně totiž skončil Vajgar Jindřichův Hradec. Ačkoli už byla 2. hokejová liga ČR schválena Výkonným výborem ČSLH, stále může dojít ke změnám, jak už se ostatně stalo v minulých letech. Skupiny Západ a Střed se budou hrát opět čtyřkolově, na Východě vzhledem k nižšímu počtu účastníků šestikolově. Druholigový ročník 2017-18 vypukne ve středu 13. září. Nad východní skupinou druhé ligy se nadále vznášejí určité otazníky. Poruba tedy nakonec zůstává, účast ve třetí nejvyšší soutěži potvrdil také Nový Jičín a Kopřivnice s tradičním a sponzorským názvem Tatra, ale jak to bude s Orlovou? „Je to padesát na padesát, jasno by mělo být co nejdříve,“ sdělil pro web Českého svazu ledního hokeje klubový prezident Daniel Marosz.
    Orlová si návrat do třetí nejvyšší soutěže vybojovala po třech sezonách strávených v krajském přeboru. „Druhou ligu rozhodně hrát chceme. Po letech v kraji je to příležitost, jak úsilí z těch posledních sezon posunout někam dále a přilákat lidi zpátky na náš stadion. Přes léto uděláme vše pro to, abychom ji mohli hrát,“ řekl Marosz krátce po mistrovských oslavách. „Městské zastupitelstvo hokej nepodpořilo. Chtěli jsme po nich 400 tisíc. Jenže ani to nám nedali, takže na poslední chvíli musíme shánět peníze,“ uvedl Daniel Marosz, prezident HC Orlová.

    Všechno ale pochopitelně stojí a padá na zajištěném rozpočtu, na druhou ligu je potřeba aspoň dva až dva a půl milionu korun. A to Orlová momentálně nemá. „Většinu rozpočtu máme, ale chybí nám částka, kterou jsme chtěli po městě,“ říká Marosz. Pokud se druholigovému nováčkovi nepodaří takřka půl milionu korun sehnat, potom ve třetí nejvyšší soutěži startovat nebude. Pokud to nevyjde, může nastat varianta s předáním licence do Karviné. Baník Karviná si druhou ligu zahrál naposledy v sezoně 2013-14, ale pak s finančních důvodů odstoupil, zvažoval i variantu hrát v Polsku, ale ani to nevyšlo.


    Naopak Sokolov sice v březnu nezvládl skupinu o udržení a po dvaceti letech sestoupil z druhé ligy, třetí nejvyšší soutěž přesto o tradičního účastníka nepřijde. Baník totiž koupil licenci od Klášterce nad Ohří. „Ihned po skončení uplynulé sezony jsme si sedli a řekli si, co bylo špatně. Ujistili jsme se, že prioritou všech je zachovat hokej v Sokolově na co nejvyšší úrovni. Hned jsme na tom začali pracovat,“ řekl pro klubový web předseda klubu Václav Dobřemysl. „Nebyli jsme jedinými zájemci, takže jednání nebyla jednoduchá, nakonec se ale vše podařilo úspěšně dotáhnout. Osmého června ještě tento převod musí posvětit výkonný výbor ČSLH,“ vysvětluje Dobřemysl a dodal: „Věřím, že tím odstartujeme novou etapu fungování sokolovského hokeje.“

    Hokejisté Baníku se na novou sezonu připravují od poloviny května. Na trénincích se objevili gólman Petr Hruška, obránci Vojtěch Šik, Ivan Říha, Martin Gombár, Marek Váňa, Patrik Michálek a útočníci Michael Čejka, Roman Kašpar nebo Petr Račanský s Tomášem Pfisterem.

    Od nové sezóny končí juniorská liga a krajské ligy juniorů, specifickým způsobem se bude hrát Extraliga staršího dorostu, v pěti skupinách po pěti klubech v ní bude startovat i rakouský Salcburk, finálem Extraligy staršího dorostu bude závěrečný turnaj. To, že junioři nebudou mít nižší soutěže a uzavírá se WSM liga, má smysl, důvodem je, aby ve WSM lize dostávali junioři více prostoru. Ale pro jistotu například Středočeský hokejový svaz vypsal kromě Krajského přeboru i Krajský přebor v kategorii U 20, juniorské týmy se totiž chtěly přihlásit do krajské nejvyšší soutěže středních Čech, kterou by tak mohlo hrát místo dvanácti, najednou šestadvacet celků!

    [ssba]


    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje