Při výběru jídelního stolu nás zajímá design a materiál samotné desky. Pozornost bychom měli věnovat i podnožím stolu, které do velké míry mohou ovlivnit, jak budeme se stolem spokojeni. Jak vybrat správný materiál podnoží? Proč jsou kovové podnože různé ceny a na co si dát pozor?
Podnože ovlivní stabilitu
více v článku...
Nosná část jídelního stolu ovlivňuje celou řadu funkcí, které jsou pro nás uživatele velmi důležité. Od stolu očekáváme, že se nebude naklánět či kývat, a zvládne unést všechny dobroty na stole. Toto jsou vlastnosti, které podnože přímo ovlivňují. Potřebujeme tedy, aby byly stabilní a pevné i v momentě, kdy je na stole svíčková od babičky a svazky účetnictví do práce. Sehnat můžeme podnože různých tvarů i materiálů.
Není kov jako kov
Kovové podnože najdeme v různé cenové relaci i v různé kvalitě. Nosná konstrukce stolů (nožičky) může být kulatá či hranatá. Pokud je vyrobená z tzv. kovového jeklu, jsou nožičky duté. Jejich výhodou je, že jsou lehké, a tím snadno přemístitelné a levnější. Vedle jeklové konstrukce můžeme sehnat plochou ocel, která není dutá. Tento kov s sebou nese sice vyšší pořizovací cenu, ale daleko lepší stabilitu i nosnost stolu.
Podnože na zahradu
Vybírat však můžeme nejen z ocele. Velmi oblíbené jsou i dřevěné podnože, ty ale bývají zpravidla u jídelních stolů s dřevěnou deskou. Kombinace s kovovou či skleněnou deskou je spíše neobvyklá. Vyrábí se také hliníkové konstrukce, které jsou odolné proti poškrábání i korozi, proto jsou oblíbené u milovníků grilování a často používané na zahradách. Jsou lehčí než ocel, ale zase si za ně trochu připlatíte.
Upravitelná výška podnože
U pracovních či jídelních stolů jistě oceníte možnost nastavit si výšku stolu tak, aby se vám u stolu dobře sedělo a nebolely vás záda. Podnože můžete nastavit pomocí elektrického ovládání, a nebo za pomocí mechanické kliky či nastavitelného šroubu.