6.6 C
Prague
Pondělí, 26 září, 2022
novinky
More

    Mohlo by Vás zajímat

    Jak na přípravu dokonalého espressa

    Velmi cenným příspěvkem Italů do kulinářského umění je přísná kodifikace způsobu přípravy „espresso perfetto“ – vynikající italské kávy, která spočívá v přesném měření několika charakteristik. Vyplatí se z něj čerpat cenné rady při přípravě dokonalého espressa. Jak na to?

    Nejdůležitější jsou přesné parametry

    Nejčastěji se uvádí pár faktorů, které není těžké změřit, jako je velikost porce použité pro vaření kávy (gramáž), stupeň mletí kávy – používá se čerstvá zrnková káva, doba spařování nebo vzhled krému (pěna na povrchu uvařené kávy). Pojďme se krátce podívat na jednotlivé ingredience.

    Musíte s nimi počítat při přípravě kávy jak v kavárně v profesionálních poloautomatech, tak i doma – ať už v poloautomatech nebo v kávovarech, protože i zde při vaření kávy v moderních automatech si můžete zkusit zlepšit parametry kávy a naučit se tak dokonalé espresso.

    Gramáž kávy

    Pro dokonalé espresso použijte cca 7 g mleté kávy. Množství kávy určuje sílu espressa a jeho podstatu – více či méně, a „předávkování“ nebo nedostatek kávy znemožňuje dosažení dobrého výsledku. Obzvláště úspora kávy, typická pro naši gastronomii, končí fatálně: nedostatek kávy v sítku barového automatu nebo ve spařovací jednotce kávovaru znemožňuje uvařit espresso. S příliš malou dávkou můžete získat pouze nevýraznou vodnatou návnadu, která připomíná dnes módní, ale nepříliš chutné speciální kávové nápoje.

    Stupeň mletí kávy

    Dobrý stupeň mletí je pro proces spaření velmi důležitý – při naložení do sítka a správném naklepání musí káva ve správný čas projít vodou. V praxi se baristé spoléhají na kontrolu mleté kávy na dotek – zkušenost umožňuje vycítit stupeň namletí kávy. Kromě toho je nastavení mlýnku korigováno provedením testu vaření nebo série testů. Poloautomatický espresso kávovar vyžaduje tu nejjemněji namletou kávu. Některé domácí espresso kávovary nemusí umět namletou kávu namlít na velmi jemno jako s profesionálním mlýnkem.

    Extrakce by měla trvat 20 – 30 sekund

    Někteří předpokládají, že by extrakce měla trvat přesně 25 sekund, jiní přesně 30 sekund. Někdy je káva vařená 22 nebo 27 sekund lepší než ta uvařená za 25 sekund nebo 30 sekund. V prvním případě docílíte ristretto („mačkané“, kondenzované kávy), ve druhém – lungo. Vzhledem k tomu, že hranice mezi ristrettem, espressem a lungem jsou plynulé (co někdo považuje za ristretto, pro jiné je to espresso atd.) a všechny tyto nápoje jsou ve světě italské kávy akceptovány.

    Vyzkoušejte pro přípravu dokonalého espressa chutnou kávu Mountain Gorilla Coffee. Zakoupením kávy podpoříte organizaci Gorilla Doctors a přispějete k záchraně horských goril

    Latest Posts

    pr clanky

    Redakce doporučuje